r Infographic_019_ProductStewardship-Heb Infographic_019_ProductStewardship-Heb Infographic_019_ProductStewardship-Heb Infographic_019_ProductStewardship-Heb Infographic_019_ProductStewardship-Heb Infographic_019_ProductStewardship-Heb Infographic_019_ProductStewardship-Heb
ייצור דשנים מפוספט ממוחזר

ייצור דשנים מפוספט ממוחזר

סלע פוספט הוא מקור שהולך ומידלדל לזרחן, ועל כן הפיתוח והשימוש בשיטות להשבה ומִחזוּר של פוספטים ממקורות אחרים, דוגמת שפכים הנובעים משימוש של בני אדם, זבל בעלי חיים ופסולת אפר, מצויים בעיצומם. כיל פוספט אירופה הציבה לעצמה יעד של החלפת סלע הפוספט בפוספט שניוני. \

הזרחן הוא יסוד חיוני לגדילתם של צמחים, ואין לו תחליף. בעוד משאבי סלע הפוספט הופכים נדירים יותר, כיל בוחנת חלופות שונות. לאור זאת, החברה מזהה הזדמנות במִחזוּר פוספט. נכון להיום, פוספט שניוני זמין, המצוי בבוצת שפכים וכן באפר הנוצר משריפת בשר ועצמות שרופים, משמש למילוי במטמנות פסולת. קיים פוטנציאל לשימוש במקור פוספט בלתי-מנוצל זה.

כיל מצויה בעיצומו של פיתוח טכנולוגיות מתאימות ופועלת יחד עם ממשלות לגיבוש הדרישות הרגולטוריות הרלוונטיות. השקעות ראשוניות כבר בוצעו והמיזמים הראשונים ייערכו באמסטרדם ובלודוויגסהאפן. אנו צופים להתחיל בייתור מוצרים המבוססים על פוספט שניוני עד שנת 2019.

12.2
עד שנת 2030, השגת ניהול מהותי ושימוש יעיל במשאבי טבע.
12.6
עידוד חברות, בעיקר חברות גדולות ובינלאומיות, לאמץ פרקטיקות בנות-קיימא ולשלב מידע בדבר קיימוּת במסגרת מחזורי הדיווח שלהן.

כיל הולנד אמפרט זוכה למענק בגין מיזם חדשני למִחזוּר פוספט

בשנת 2017 הוענקה לכיל הולנד אמפרט (ממגזר הפוספט) סובסידיה בסך 500,000 אירו מן הממשל המחוזי Noord-Holland, על מנת לאפשר לכיל לבצע השקעה במתקן שיעשה שימוש בפוספטים ממוחזרים כחומר גלם במפעל הדשנים של כיל באמסטרדם. מענק זה ממחיש את החשיבות הטמונה בהשקעה בטכנולוגיות חדשניות המובילות לכלכלה מעגלית.

על מנת לאפשר שימוש מוצלח בפוספטים ממוחזרים במפעל, נדרשת השקעה לצורך רכישת מגדלי אחסון (סילו) וציוד אחר הנדרש לצורך הזנת אפר פסולת מבוצת שפכים ועצמות טחונות אל תוך מתקן ההחמצה (אסידולציה) של המפעל. השקעה זו תאפשר לכיל אמסטרדם להחליף עד 25% מסלע הפוספט במקורות ממוחזרים. בנוסף ליתרונות הכספיים המשמעותיים הצפויים מהחלפה זו, היא טומנת בחובה גם יתרונות סביבתיים ניכרים. ההשקעה של ממשלת הולנד במיזם זה תאפשר קיומה של כלכלת פוספט מעגלית, כלומר שימוש שאינו חד-פעמי ברכיב יקר ערך והגדלת שיעורי המִחזוּר בתהליכי ייצור מזון. זהו מאמץ חדשני וחסר תקדים בתעשיית הפוספט הגלובלית.

נכון להיום, לא ידוע על אף יצרנית דשנים אחרת העושה שימוש דומה בחומר גלם פוספטי. המיזם ממחיש את תרבות החדשנות העמוקה של כיל, כמו גם את מחויבותה של החברה לקיימוּת, ומחזק את שיתוף הפעולה שלה עם הרשויות המקומיות בתחום הסביבתי.    

SYSTEMIC – חלק מפתרון מעגלי לפסולת ביולוגית

כיל דשנים אירופה חברה בקונסורציום העוסק בגיבוש מפת דרכים למציאת פתרונות לפסולת ביולוגית (bio-waste) ולסגור את מעגל הנוטריינטים. כיל חברה בפרויקט SYSTEMIC, במימון האיחוד האירופי. כיצרנית דשנים, החברה צופה שפרויקט חדשני זה יביא להשפעה חיובית על הקיימוּת ועבור דורות העתיד באירופה.

פסולת ביולוגית, דוגמת זבל בעלי-חיים, בוצת שפכים ופסולת מזון ומספוא, היא זרם הפסולת השופע ביתר באירופה. זרמי פסולת אלה מציבים אתגרים קשים בכל הנודע לשימוש בלתי-יעיל במשאבים, פינוי וזיהום סביבתי הנובע מתשטיפים של נוטריינטים למי התהום באזורי אספקת מי שתייה.

זרמי פסולת אלה הם גם המקור הפוטנציאלי המובהק ביותר להפקת ביו-גז ולהשבה ושימוש חוזר בחומרי הזנה מינרליים המשמשים לדישון כגון זרחן, חנקן ואשלגן. ישנן כמויות ניכרות של חנקן ואשלגן הזמינות בזרמי הפסולת, אשר ניתן להשיבן ולהחזירן לשימוש.

נכון להיום, ייצורם של דשני חנקן וזרחן מצריך שימוש במשאבים שאינם מתחדשים (סלע פוספט שכמותו מוגבלת) ובגז טבעי (לצורך ייצור  דשני חנקן מגז חנקן המצוי באוויר).

Systemic – חדשנות מערכתית

המטרה של פרויקט SYSTEMIC היא ליצור דרכים ליישום טכנולוגיות השבה ושימוש חוזר בנוטריינטים (NRR) בחמישה מתקני הדגמה חדשניים לעיכול אנאירובי, על מנת להמחיש כי השילוב של עיכול אנאירובי והשבת נוטריינטים מהווה דרישת-קדם להשאת ערכה של פסולת ביולוגית בדרך בעלת היתכנות כלכלית. בכך תיסלל הדרך לכלכלה מעגלית.

גישה מעגלית זו מציעה פתרון בעל היתכנות כלכלית לעיבודה של פסולת ביולוגית תוך הפחתת פליטות פחמן דו-חמצני ומניעת אובדן של נוטריינטים.

פלטפורמת הנוטריינטים – שותפות ליצירת "כלכלה מעגלית" עבור זרחן

החיים על פני כדור הארץ תלויים בנוטריינטים. חנקן, זרחן ואשלגן (N, P ו-K) הם שלושת חומרי ההזנה העיקריים הדרושים לגדילתם של צמחים ומהווים יסודות חיוניים בשרשרת אספקת המזון העולמית. נכון לעת הזו, אין בנמצא תחליפים מלאכותיים לזרחן ואשלגן.

כיל הולנד אמפרט חברה בפלטפורמת הנוטריינטים, רשת חוצת-מגזרים של גופים הולנדיים, הדוגלת באימוץ גישה פרגמטית להידלדלות מקורות חומרי ההזנה. פלטפורמת הנוטריינטים מאחדת בתוכה את מגזרי המים, החקלאות, הפסולת והכימיה, גורמי ממשל, מכוני ידע וארגונים לא-ממשלתיים, במטרה להגשים את היעד – השבת זרחן מזרמי "פסולת", מִחזוּרוֹ, ושימוש יותר בר-קיימא בזרחן.

כיל היא אחת החברות המובילות בהולנד בתחום מִחזוּר פוספטים

כיל הולנד אמפרט היא אחד מסיפורי ההצלחה של פלטפורמת הנוטריינטים. החברה היא אחת החברות המובילות בהולנד בתחום מִחזוּר פוספטים. דוגמה טובה לכך היא שיתוף הפעולה בין מפעל הפוספטים של כיל באמסטרדם לבין חברת המים Waternet, החברה גם היא בפלטפורמה. Waternet אוספת משקעים שונים ממערכת השפכים של אמסטרדם, לרבות המינרל הפוספטי סטרוביט (struvite). כיל משתמשת בסטרוביט כחומר גלם, במסגרת תהליכי הייצור שלה, כמקור לזרחן, חנקן ומגנזיום. היעד שקבעה לעצמה כיל הולנד אמפרט הוא להחליף 150,000 טון מטרי של סלע פוספט כרוי בזרחן מחומרי גלם שניוניים, דוגמת בוצת שפכים, אפר, אפר בשר ועצמות טחונות, אפר עצים וסטרוביט עד שנת 2025.

באוקטובר 2016 נחתם הסכם בין כיל וחברות נוספות בפלטפורמת חומרי ההזנה לבין ממשלת הולנד – "Ambition Nutrients 2018", לקידום מִחזוּר חומרי הזנה.

... דוגמה מעוררת-השראה לסגירת מעגל הפוספט"

גב' שרון דייקסמה, השרה לאיכות הסביבה של הולנד

פיתוח מוצרים בעלי ערך קיימות גבוה יותר בכיל איבריה איברפוטאש

סטרוביט (struvite) הוא מינרל המורכב ממגנזיום, אמוניום ופוספט. הרכבו זה הופך אותו למוצר בעל פוטנציאל שיווק בתעשיית הדשנים. ייצור סטרוביט הוא אחד התהליכים האלטרנטיביים להסרה והשבה של זרחן ממי שפכים.

מי השפכים הנוצרים מפעילות אנושית (או מזבל בעל חיים) מכילים בדרך כלל אמוניום ופוספט. השפכים מעורבבים עם מגנזיום לצורך בקרה על תהליך ההתגבשות של הסטרוביט. פרויקט מחקר ופיתוח חדשני בכיל איבריה Iberpotash תורם להגברת ערך הקיימוּת של סטרוביט באמצעות השימוש במגנזיום, תוצר-לוואי של תהליך ייצור האשלג.

סגירת המעגל מושגת באמצעות השבת חומרי הזנה משפכים הנובעים מפעילות אנושית, זבל בעלי חיים ושפכים תעשייתיים, לייצורו של דשן המשמש בתורו לייצור מזון הנצרך על-ידי בני אדם ובעלי חיים.

האתר עושה שימוש בcookies . כדי לספק לך חווית גלישה טובה יותר, וכן למטרת סטטיסטיקה, איפיון ושיווק.