r Infographic_019_ProductStewardship-Heb Infographic_019_ProductStewardship-Heb Infographic_019_ProductStewardship-Heb Infographic_019_ProductStewardship-Heb Infographic_019_ProductStewardship-Heb Infographic_019_ProductStewardship-Heb Infographic_019_ProductStewardship-Heb
שיקום ושחזור שטחים

שיקום ושחזור שטחים

כיל רותם פועלת בהתאם לאסטרטגיה ארוכת-טווח לתכנון וניהול פעילות הכרייה שלה במרבצי הפוספטים בנגב. מדיניות זו כוללת עריכת סקרים גיאולוגיים מקיפים ובחינת חלופות לכרייה, תוך הגדרת יעדי כרייה ארוכי-טווח  וכרייה בת-קיימא. יעדים אלה כוללים תכנון מקיף לשיקום האזור בטרם תחילת הכרייה. \

הגישה הרב-תחומית של החברה כרוכה, בין היתר, בעבודתם המשולבת של מומחים מקצועיים שונים לרבות אדריכלי נוף, מהנדסי מכרות ומומחי אקולוגיה, על מנת להבטיח את השלמתו המיטבית של התהליך. התהליך עצמו כולל עריכת סיורים בשטח המיועד לכרייה בשיתוף מחזיקי-עניין עיקריים כגון החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים, המשרד להגנת הסביבה, נציגי הרשויות המקומיות ורשויות ממשלתיות נוספות, הכל במטרה להבטיח קיומן של מגוון פרספקטיבות, ראייה מאוזנת, למידה ושקיפות.

שיקום מכרות פוספט תוך כדי הכרייה

שיקום מכרות משמעו שימור תוואי הנוף המקורי של שטחי הכרייה והשבתם למצבם הטבעי או הכנתם לשימושים אחרים בעלי תועלת סביבתית, חברתית או כלכלית, תוך מזעור ההפרעה לקרקע רגישה. תהליך השיקום, על אף שהוא מתבצע לאחר סיום פעולות הכרייה, פועל באופן מיטבי כאשר נעשה תכנון מראש טרם תחילת פעולות הכרייה ומתקיימת הקפדה על הנחיות השיקום לכל אורך תהליך הכרייה.

בכיל רותם, עם תחילת עבודות הכרייה בתא שטח נתון, שכבת העל (topsoil) הספציפית של תא השטח הנכרה מוסרת ומועברת לאחסון זמני. שכבת סלע הביניים הטפל (overburden) הספציפית לתא השטח הנכרה מוסרת גם היא ומועברת לתא שטח אחר, שבו הסתיימו עבודות הכרייה.

עם תום עבודות הכרייה בתא השטח, מבוצע בו תהליך של עיצוב טופוגרפי, שלאחריו מכוסה תא השטח בשכבת הקרקע העליונה המקורית שהוסרה ממנו. פני הקרקע של תא השטח המשוקם מעוצבים באופן דומה לטופוגרפיה המקורית שהייתה בו. שיטת שיקום זו מתאפיינת בקצב נגר מים איטי, היוצר תנאי מיקרו-אקלים עבור החי והצומח המקומיים ומאפשר התחדשות מהירה של הצמחייה.

הישגיה יוצאי-הדופן של כיל בתחום השיקום במהלך הכרייה זכו להכרה של איגוד הדשנים הבינלאומי (IFA).

בשנת 2015 זכתה חברת כיל רותם במקום השני בתחרות Green Leaf Award, תחרות דו-שנתית שעורך איגוד הדשנים הבינלאומי (IFA), לאור פעילותה החדשנית והנרחבת בשיקום מכרות פוספט.

התחרות נוסדה על מנת לקדם ולהכיר בפעילות ובחדשנות יוצאות דופן בתחום הקיימוּת בקרב תעשיית הדשנים העולמית.

החל משנת 2016, כיל רותם היא שותפה בפעילות מחקר אקדמית הבוחנת את מידת היעילות, מבחינת אקולוגיה ומגוון ביולוגי, של תהליך "שיקום תך כדי כרייה". את פעילות המחקר מובילים פרופ' ירון זיו וד"ר גיא רותם מהמחלקה למדעי הטבע באוניברסיטת בן גוריון שבנגב. במסגרת המחקר, נערכת השוואה בין שטחים ששוקמו לבין תאי שטח סמוכים שלא הופרעו. המדדים הנבדקים כוללים הרכב כימי של הקרקע, מיקרוביולוגיה של הקרקע, פוטנציאל צמיחת צמחייה, תפוצה וסוגי אוכלוסיות פרוקי-רגליים, וניתוח ממצאי חישה-מרחוק של קרקע. מחקר חלוצי זה הוא אחד המאמצים המחקריים הראשונים בעולם לבחינה מדעית של יעילות שיקום מכרות פתוחים בקרקע צחיחה וצחיחה ביותר.

תרומה לחיזוק אוכלוסיית העופות הדורסים בנגב

תרומה לחיזוק אוכלוסיית העופות הדורסים בנגב

בשנת 2007 החלה כיל רותם בשיתוף פעולה עם רשות הטבע והגנים, במסגרת מיזם להגדלת אוכלוסיית העופות הדורסים בנגב. בין יעדי המיזם: אספקת מזון לעופות, ניטור פעילותם וחינוך סביבתי בנושא עופות דורסים. על אף שנרשמה ירידה באוכלוסיית העופות הדורסים בישראל, הריכוז הגדול ביותר של אתרי קינון מצוי באזור הנגב.

תקני GRI לדיווחי קיימות:
גילוי: 103-3
האתר עושה שימוש בcookies . כדי לספק לך חווית גלישה טובה יותר, וכן למטרת סטטיסטיקה, איפיון ושיווק.