r Infographic_019_ProductStewardship-Heb Infographic_019_ProductStewardship-Heb Infographic_019_ProductStewardship-Heb Infographic_019_ProductStewardship-Heb Infographic_019_ProductStewardship-Heb Infographic_019_ProductStewardship-Heb Infographic_019_ProductStewardship-Heb
קציר המלח

קציר המלח

בחלקו הדרומי של ים המלח, כ-20 מיליון טונות מלח שוקעות מלח מדי שנה, ויוצרות שכבה בעובי של כ-20 סנטימטרים בקרקעית בריכה 5, המשמשת את כיל ים המלח לייצור. תהליך הייצור מצריך שמירה על נפח קבוע של תמיסות (תמלחות) בבריכה 5. לפיכך, נפח התמיסות עולה מדי שנה בהתאם לקצב עלייתה של קרקעית הבריכה. עם זאת, עלייתה מפלס המים בבריכה מעבר לסף מסוים עלולה לגרום לנזק מבני ליסודות המלונות שהוקמו בסמוך לקו המים ולתשתיות אחרות המצויות בגדה המערבית של בריכה 5. הפתרון שעליו הוסכם – ביצוע קציר המלח. \

המינרלים המופקים מים המלח מופקים באמצעות תהליך אידוי סולארי, במסגרתו המלח שוקע לקרקעית אחת מבריכות האידוי בסדום (בריכה 5). בריכת המלח המכונה בריכה 5 היא הגדולה בסדרה של בריכות, ושטח הפנים שלה הוא כ-80 קמ"ר. תהליכי האידוי מביאים לריכוז תמלחות ושקיעת מלחים לקרקעית הבריכה. התמלחות הנותרות עשירות באשלג, מגנזיום וברומיד. המלח השוקע יוצר שכבת מלחים בקרקעית הבריכה, בהיקף של כ-20 מיליון טונות מדי שנה. תהליך ייצור חומרי הגלם מצריך שמירה על נפח קבוע של תמלחות בבריכה. לצורך כך, נפח התמיסות עולה מדי שנה בהתאם לקצב עלייתה של קרקעית הבריכה.

עם זאת, עלייתה מפלס המים בבריכה מעבר לסף מסוים עלולה לגרום לנזק מבני ליסודות המלונות שהוקמו בסמוך לקו המים ולתשתיות אחרות המצויות בגדה המערבית של בריכה 5.

באוקטובר 2017 חתמה כיל ים המלח עם הסכם לביצוע השלב הראשון בפרויקט קציר המלח עם החברה קבלנית Holland Shallow Seas Dredging Ltd., להתחיל בבנייתה של אסדת מחפר מיוחדת שעוצבה לצורך ביצוע קציר המלח.

כיל פועלת בימים אלה מול ממשלת ישראל הן ביחס להקמתן של הגנות החוף הזמניות והן ביחס לפתרון קבע, הכולל ביצוע קציר המלח שהצטבר בקרקעית בריכה 5 ועצירת עליית מפלס המים. הגנות החוף נועדו לספק הגנה עד להשלמת יישומו של פתרון הקבע, הצפוי לספק הגנה עד תום תקופת הזיכיון הנוכחית בשנת 2030.

באפריל 2017, לאחר קבלת כל ההיתרים לביצוע הסכם קציר המלח שנחתם עם ממשלת ישראל, אישר דירקטוריון כיל תקציב בסך של כ-280 מיליון דולר לצורך התקדמות בביצוע קציר המלח בים המלח. תקציב זה, שהינו חלק מעלות פרויקט קציר המלח, ייפרס על פני 13 שנים, ומהווה את חלקה של כיל (80%) בעלות ביצוע חלק זה. בחודש אוקטובר 2017, חתמה מי"ה על הסכם, שעלותו עבור כיל הינה 280 מיליון דולר, לביצוע השלב הראשון של פרויקט קציר המלח, עם חברת Holland Shallow Seas Dredging Ltd., חברה קבלנית אשר תחל בבניית מחפר ימי ייחודי המיועד לביצוע קציר המלח. המחפר הימי צפוי להתחיל לפעול במחצית הראשונה של שנת 2019. עד אז, ההכנות ההנדסיות והתפעוליות ועבודות התשתית הנרחבות אשר מבוצעות בשנים האחרונות מתוכננות להסתיים ופעולות קציר המלח צפויות להתחיל. אישורו של כל אחד משלבי התכנית עד למועדים הרלבנטיים כפי שנקבעו בלוח הזמנים של הפרויקט הוא חיוני להמשך תהליך הייצור של כיל ים המלח, ועיכובים בקבלת האישורים עלולים לגרום לנזק או הפסדים.

דירקטוריון כיל אישר תקציב בסך של כ-280 מיליון דולר לצורך התקדמות בביצוע קציר המלח בים המלח.

למידע נוסף אודות הגנות החוף ופתרון הקבע, ראו "סעיף 4 – מידע אודות החברה – ד. רכוש, מפעלים וציוד –הפקת משאבים ופעילות כרייה" וכן "זיכיונות וזכויות כרייה" בדוח הכספי השנתי של החברה לשנת 2017.

האתר עושה שימוש בcookies . כדי לספק לך חווית גלישה טובה יותר, וכן למטרת סטטיסטיקה, איפיון ושיווק.