r Infographic_019_ProductStewardship-Heb Infographic_019_ProductStewardship-Heb Infographic_019_ProductStewardship-Heb Infographic_019_ProductStewardship-Heb Infographic_019_ProductStewardship-Heb Infographic_019_ProductStewardship-Heb Infographic_019_ProductStewardship-Heb
שיקום משאבי טבע

שיקום משאבי טבע

ישראל היא מוקד של מגוון ביולוגי עקב מיקומה הייחודי במפגש של שלוש יבשות. בישראל שטחי חוף על חופי הים התיכון וים סוף, וכן מספר אזורי אקלים. בנוסף, ישראל ממוקמת על רשת נתיבי הנדידה העולמית של מינים שונים של ציפורים נודדות. בתוך ישראל, אזור ים המלח מהווה סביבה מדברית ייחודית. \

מיגור מינים פולשים בכיל ים המלח

כיל ים המלח השיקה, בשיתוף רשות הטבע והגנים, מיזם רב-שלבי למיגור מיני צמחייה פולשים בשטח מפעלי כיל ים המלח ולחיזוק השמירה על המגוון הביולוגי.

כיל ים המלח פועלת, בסיועה ובהנחייתה של רשות הטבע והגנים, למיגורם של מיני צמחים פולשים, לרבות עצים וצמחייה אחרת, המצויים בשטחי המפעל. במקומם יושבו לאזור מינים מקומיים במקומות המתאימים לכך.

צמצום זיהום אור בכיל ים המלח

צמצום זיהום אור בכיל ים המלח

אור מלאכותי מאפשר לנו לעבוד בכל שעות היממה, אך במקביל יוצר אתגרים בתחום המגוון הביולוגי, בשל הארה של הסביבה. הארתם של האזורים הסמוכים למתקני ייצור בשעות הלילה מפרה את האיזון האקולוגי, יוצרת הפרעה לבעלי החיים ומשבשת תהליכים ביולוגיים המתרחשים רק בחשיכה. הפחתת זיהום אור יכולה להיות פשוטה וכרוכה רק בהסרתה או כיבויה תאורה לא חיונית, הפחתת עוצמתם של מתקני התאורה, הגבלת שעות ההפעלה, או בחירה באמצעי תאורה חלופים כגון פנסים ממוקדים ולא פנסים המאירים מעגל רחב וסימטרי.

מתקני הייצור של כיל ים המלח ממוקמים באזורים רגישים מבחינה נופית ואקולוגית, ועל כן חשוב לכלול במערכת השיקולים את המערכות האקולוגיות הללו, בכדי לצמצם את הנזק הנגרם מפעילות המפעלים. כיל ים המלח החליטה, לפיכך, להתמודד עם אתגר צמצום זיהום האור, באמצעות מיזם בשיתוף רשות הטבע והגנים, המקיף את כל 40 מגרשי הקידוח הפעילים.

מגרשי קידוח שהיו לפני כן מוארים בכל שעות הלילה כעת מוחשכים. תאורה הנדרשת לצורכי עבודות תחזוקה דחופות במהלך הלילה (אירוע נדיר) ניתנת להפעלה הן מרחוק והן באופן מקומי. החשכת התאורה במגרשי הקידוח בשטחים פתוחים מפחיתה את "זיהום האור" הנגרם על-ידם וכן את עלויות האנרגיה.

שיקום ושחזור קרקע

חלקו הדרומי של אתר כיל ים המלח (מי"ה) מקיף כ-360,000 דונם משטחי מדבר יהודה שבסמוך לים המלח. אזור זה מתאפיין בתכונות נופיות, גיאולוגיות והיסטוריות ייחודיות, שחלקן הושפעו מפעילויות הכרייה, ההפקה והקידוח של כיל ים המלח (מי"ה), כמו גם מגורמים אחרים שאינם קשורים לחברה.

כיל ים המלח יוזמת ומבצעת פרויקטים שונים לשיקום ושחזור קרקעות בשטחי הזיכיון. החברה ממשיכה במאמציה להפחתת "טביעת הרגל" הסביבתית שלה.

פעילות החברה במיזמי שיקום אלה מתבצעת בשיתוף גורמים כגון המועצה האזורית תמר, המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים. בין המיזמים ניתן למנות תוכנית לשיקום שפך נחל חימר, עבודות להנגשה בטוחה של שטחים פתוחים לציבור, עבודות לשימור "אגם הברבורים", ועוד.

שיקום קרקע המושפעת מפעילות כיל ים המלח בשטח הזיכיון

במהלך העשורים האחרונים ביצעה כיל ים המלח עבודות עפר שונות בשטחים ובאזורים הפתוחים בשטח הזיכיון לטובת צרכים שונים שנדרשו לתהליכי הייצור שלה. עקב עבודות אלו נוצרו בשטח מפגעים סביבתיים שבאחריות כיל ים המלח לתקנם. כיל ים המלח פועלת לתיקון המפגעים הללו, בשיתוף המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים הלאומיים. בהמשך מתכננת מפעלי ים המלח להמשיך ולשדרג חלק מהאתרים הללו על-מנת להפכם נגישים לכניסת מבקרים.

גודל השטח (קמ"ר)שטח מוגןמצב שיקום
מניפת צאלים1.3סמוך לשמורת טבעשוקם במלואו – אישור צד שלישי
אשלים – הסכר הקטן0.13סמוך לשמורת טבעשוקם במלואו – אישור צד שלישי
שביל האדמונים2.4חלק מהשטח מצוי בתוך שמורת טבעשוקם במלואו – אישור צד שלישי
אזור נחל אדמון0.7חלק מהשטח מצוי בתוך שמורת טבעשוקם במלואו – אישור צד שלישי
צין-צפיר-תמר3בתוך שמורת טבעשוקם במלואו – אישור צד שלישי
נחל אמציה0.7חלק מהשטח מצוי בתוך שמורת טבעשוקם במלואו – אישור צד שלישי

 בוצע על-ידי גיאוטבע

פרויקט מרכז המבקרים – ים המלח

כיל ים המלח (מי"ה), בשיתוף המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל, תשקם את מחנה העובדים הישן של חברת האשלג הארץ ישראלית על מנת להפכו למרכז מבקרים חדש. מרכז המבקרים יציג שלושה נושאים מרכזיים:

  1. המורשת המוקדמת של מפעלי ים המלח, מלפני קום המדינה. בגלגולה הקודם של מי"ה, חברת האשלג הארץ ישראלית פעלה באזור ים המלח והועסקו בה מאות עובדים, הן יהודים והן ערבים.
  2. הצגת מאפייניו הייחודיים של אזור ים המלח, הנופים בו וייחודיותו הסביבתית, והאופן שבו נוצרה בקעת ים המלח לפני עשרות אלפי שנים.
  3. התעשייה הקיימת באזור בעת הנוכחית – יחסי הגומלין בינה לבין הסביבה, תרומתה לכלכלת האזור והמדינה, ותפקידה החשוב בשרשרת אספקת המזון העולמית.

נכון להיום, לפרויקט הוענקו כל האישורים הנדרשים, וביצועו יחל במהלך 2019.

גיבוש תוכנית מפורטת למרחב שפך נחל חימר, דרומית לים המלח

נחל חימר, אחד מערוצי הנחלים הארוכים ביותר במדבר יהודה, הוא בעל אופי גיאוגרפי ומגוון ביולוגי ייחודיים, הכוללים מבנים גיאולוגיים ומגוון של חי וצומח, אשר חלקם נדירים. בתוך שטח זה בוצעו עבודות כרייה ותשתיות מים נרחבות  (סכירה ותיעול), לרבות קידוחים ותחנות שאיבה עבור מפעלי ים המלח. החברה, בשיתוף רשות הטבע והגנים והמועצה האזורית תמר, גיבשה תוכנית לשיקום משולב של האזור. התוכנית כוללת שיקום של האזורים שנפגעו עד להשבת בתי הגידול המקוריים, וכן שיקום אזורים אחרים לבתי גידול לחים. כיל בחרה בקידום תוכנית הכרוכה בפיתוח מינימלי – כזה המאפשר למטיילים לסייר באזור מבלי לגרום נזק או הפרעה משמעותיים לסביבה. תוכנית זו תאפשר את המשך פעילות הכרייה לצד שיקום של האזור כולו. התוכנית המפורטת אושרה בשנת 2017.

האתר עושה שימוש בcookies . כדי לספק לך חווית גלישה טובה יותר, וכן למטרת סטטיסטיקה, איפיון ושיווק.